print

Zorgverzekering vergelijken

Bijna alle zorgverzekeraars bieden meerdere aanvullende pakketten aan, sommige van deze aanbieders hebben zelfs 8 verschillende soorten. Er zijn dus ontzettend veel aanvullende zorgverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Hoe moet je nu weten welk pakket het beste bij jou past en daarmee de juiste keuze is? In dit artikel vind je 5 tips voor het vergelijken van aanvullende zorgverzekeringen.

1. Premie

Wanneer je alleen naar de dekking en vergoedingen van een aanvullend pakket kijkt, dan is de keuze snel gemaakt. Aan een zeer volledige verzekering hangt echter ook een duur prijskaartje. Bedenk daarom goed of de medische kosten die jij (wellicht) gaat maken ook opwegen tegen de premie die je maandelijks moet betalen. Wanneer je een aantal aanvullende pakketten hebt die qua dekking sterk op elkaar lijken, dan kun je een eenvoudige prijsvergelijking maken en voor de goedkoopste zorgpremie kiezen.

2. Dekking

Het belangrijkste is dat de aanvullende zorgverzekering de zaken dekt die voor jou belangrijk zijn. De dekking kan binnen aanvullende pakketten erg verschillen, let hier daarom goed op. Het heeft natuurlijk geen zin om een pakket met een hoge dekking voor huidbehandelingen af te sluiten wanneer je nog nooit huidproblemen hebt gehad. Het is verstandig om voor jezelf een lijstje op te stellen met de zaken die je graag gedekt hebt. Vervolgens check je welke verzekeringen hierop aansluiten. Sommige verzekeraars bieden speciale doelgroeppakketten aan, zoals 50-plus of Gezin. Hier zitten vaak passende dekkingen voor de betreffende groep aan verbonden.

3. Vergoeding

Dat een aanvullende zorgverzekering een behandeling dekt, wil niet direct betekenen dat je ook veel vergoed krijgt. Alle zorgverzekeraars stellen zelf nog voorwaarden aan de vergoeding die ze bieden, zoals:

  • Een maximaal aantal behandelingen
  • Een maximumbedrag aan vergoeding per jaar
  • Een maximale of minimale leeftijd tot waarop je de vergoeding krijgt
  • Een wachttijd tot het uitkeren van een vergoeding

Zo kan je met het ene pakket 4 behandelingen fysiotherapie vergoed krijgen en met het andere pakket 18 behandelingen. Kijk dus verder dan de het feit dat een bepaalde behandeling gedekt is en zoek de daadwerkelijke vergoeding op.

4. Acceptatieplicht

Aangezien het niet verplicht is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, mogen zorgverzekeraars een acceptatieplicht als voorwaarde stellen. Er wordt dan gekeken naar je medische geschiedenis en huidige gezondheid. Dit is echter bij lang niet alle aanvullende pakketten aan de orde en je kunt het dus goed vermijden. Heb je bijvoorbeeld een heel slecht gebit? Kies dan niet voor een tandartsverzekering met zeer strenge selectie. Wanneer je een keer geweigerd wordt, dan kan dit ook van invloed zijn op het gemak waarmee andere verzekeraars je zullen accepteren.

5. Kortingen

Een goede tip is om tijdens het vergelijken ook te letten op eventuele kortingen die een zorgverzekeraar biedt. Het kan gaan om allerlei zaken die het voordelig maken om een verzekering bij die zorgverzekeraar af te sluiten, zoals:

  • Een korting wanneer je verzekering online afsluit en alleen online klantenservice gebruikt
  • Een eenmalige korting of een cadeau voor het overstappen naar het aanvullende pakket
  • Een collectieve korting omdat je via je werk, sport of interesses bij een bepaalde groep hoort

Mocht je twijfelen tussen een aantal goede en gelijkwaardige aanvullende pakketten, dan kan zo`n extra korting net datgene zijn dat je over de streep trekt. Dat scheelt toch weer iets iedere maand!