Contact Over ons

Stottertherapie

Zonder dat je het door hebt ben je vaak de hele dag met je stem bezig. Je praat met vrienden en collega`s, bestelt brood bij de bakker, neemt de telefoon op en zingt in de douche. Wanneer je problemen hebt met vloeiend praten, dan kan dit je leven dan ook flink ontregelen. Het is mogelijk om voor stotteren behandeld te worden door een logopedist of via andere stottertherapieën. Sommige behandelingen worden vergoed door de basiszorgverzekering, terwijl andere behandelingen binnen het aanvullende pakket vallen. Je leest hier alles over de vergoedingen voor stottertherapie.

Wat is stottertherapie?


Tijdens stottertherapie wordt er specifiek gekeken naar de problemen die iemand ondervindt met spreken en wat de wensen en mogelijkheden van deze persoon zijn. Op basis daarvan wordt er gewerkt aan het omgaan met het stotteren en aan het verbeteren van vloeiend spreken. Het behandelen van stotteren is een complexe vaardigheid en behandelaars dienen dan ook veel kennis over het onderwerp te hebben. Er zijn twee behandelaars te onderscheiden:
 • Logopedisten die gespecialiseerd zijn in stotteren
 • Speciale stottertherapeuten die na een opleiding als logopedist, psycholoog of orthopedagoog een complete vervolgopleiding in stotterproblematiek hebben gevolgd

Vaak behandelen de logopedisten de iets minder complexe stotterproblemen en is de drempel om een logopedist te bezoeken minder groot.

Vergoeding basiszorgverzekering


Stottertherapie die op basis van een medische indicatie gevolgd wordt bij een logopedist, wordt volledig vergoed door de het basispakket van de zorgverzekering. Wel is op deze behandelingen het eigen risico van € 385,- (2018) van toepassing. Het gaat ook alleen om behandelingen door een erkende logopedist met een stotterbevoegdheid. Het is verstandig om voor de behandeling contact op te nemen met je zorgverzekeraar, om te controleren of jouw logopedist onder de vergoeding van de zorgverzekeraar valt.

Vaak sluiten zorgverzekeraars namelijk contracten met bepaalde specialisten af. Voor behandelingen bij een logopedist waar de zorgverzekeraar afspraken over Directe Toegang Logopedie (DTL) heeft gemaakt is een verwijsbrief van de huis- of tandarts vaak niet nodig. Bij andere logopedisten of bij logopedie aan huis is een verwijsbrief wel noodzakelijk.

Vergoeding aanvullende zorgverzekering


Er behoren naast behandelingen bij de reguliere logopedist ook nog andere stottertherapieën van officiële stottertherapeuten tot de mogelijkheden. Voor een aantal van deze therapieën is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, het gaat om de volgende methodes:
 • Via de BOMA methode in het instituut De Pauw in Harlingen
 • Via de Del Ferro methode in het instituut Del Ferro in Amsterdam
 • Via de Hausdörfer methode in het instituut Hausdorfer in Winterswijk
 • Via de McGuire methode op verschillende cursuslocaties (niet bij alle zorgverzekeraars vergoed)
 • Via de Dixhoorn methode op verschillende cursuslocaties (alleen door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid vergoed)

Andere therapieën dan deze vijf worden ook door het aanvullende pakket niet vergoed. Voor de vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering geldt wel meestal een maximaal bedrag van een paar honderd euro per persoon voor de duur van de verzekering. Bekijk om een idee te krijgen van de mogelijkheden de voorbeeldpakketten in de volgende alinea.

Voorbeelden aanvullende pakketten


Wanneer je interesse hebt in het volgen van een stottertherapie volgens de BOMA, Del Ferro, Hausdörfer, DIxhoorn of McGuire-methode, dan wil je natuurlijk graag weten hoeveel je hiervan vergoed kunt krijgen. Wij hebben de mogelijkheden van een aantal zorgverzekeraars met een goede dekking op een rijtje gezet.

Anderzorg


Zorgverzekeraar Anderzorg heeft twee aanvullende modulen met een dekking voor stottertherapieën, namelijk:
 • Jong: vergoeding maximaal € 300,- voor BOMA, Del Ferro en Hausdörfer.
 • Extra: vergoeding maximaal € 300,- voor BOMA, Del Ferro en Hausdörfer.

Zilveren Kruis


Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vergoedt via de drie meest uitgebreide pakketten stottertherapieën, het gaat om de volgende opties:
 • Aanvullend 2 sterren: vergoeding maximaal € 225,- voor BOMA, Del Ferro, Hausdörfer en McGuire.
 • Aanvullend 3 sterren: vergoeding maximaal € 450,- voor BOMA, Del Ferro, Hausdörfer en McGuire.
 • Aanvullend 4 sterren: vergoeding maximaal € 900,- voor BOMA, Del Ferro, Hausdörfer en McGuire.

Vergoedingen

Mis je informatie over een bepaalde veroeding? Laat het ons weten!

Copyright © 2007 - 2017 Aanvullendezorgverzekering.nl