Contact Over ons

Vergoeding sterilisatie

Wanneer je het gezin van je dromen al hebt of om welke reden dan ook absoluut geen ouder wilt worden, dan kun je ervoor kiezen om jezelf onvruchtbaar te maken. Deze ingreep is een relatief veilige routinebehandeling, vooral voor mannen. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om voor sterilisatie een vergoeding te krijgen vanuit de zorgverzekering.

Sterilisatie en de zorgverzekering


Sterilisatie is een operatie waarbij je onvruchtbaar wordt gemaakt. Steeds meer mensen kiezen ervoor wanneer ze geen of niet meer kinderen willen hebben, omdat het veilige vorm van anticonceptie is. Wanneer een van de partners een sterilisatie heeft ondergaan, dan zijn ongeplande zwangerschappen niet meer mogelijk. Sterilisaties worden voor zowel mannen als vrouwen niet vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Wel is het mogelijk om voor de ingreep een vergoeding te krijgen vanuit de aanvullende zorgverzekering. De hoogte van deze vergoeding verschilt per geslacht.

Vergoeding voor sterilisatie mannen


Een sterilisatie is voor mannen eenvoudiger en veiliger dan voor vrouwen. Mannen kunnen de ingreep dan ook laten uitvoeren door een huisarts, in een behandelcentrum of in een ziekenhuis. Voor de vergoeding van de ingreep door de aanvullende zorgverzekering gelden de volgende voorwaarden:
  • De huisarts, het behandelcentrum of het ziekenhuis is bevoegd en heeft een contract met de aanvullende zorgverzekeraar
  • Meestal krijgen mannen een maximumbedrag van rond de € 400,- vergoed

Voor de sterilisatie geldt geen risico. Wanneer er spermaonderzoek wordt gedaan, dan vallen deze kosten wel onder het eigen risico.

Vergoeding voor sterilisatie vrouwen


Vrouwen kunnen een sterilisatie alleen laten uitvoeren in een ziekenhuis of een specialistisch behandelcentrum. De ingreep is gecompliceerder dan bij mannen en daarom bieden aanvullende verzekeringen vrouwen vaak een hogere vergoeding. De volgende voorwaarden zijn rondom de vergoeding van kracht:
  • Alleen behandelingen in erkende en gecontracteerde ziekenhuizen en behandelcentra worden gedekt
  • Gemiddeld wordt er maximaal € 1.250,- vergoed

Er hoeft door vrouwen geen eigen risico over de sterilisatie betaald te worden.

Vergoeding voor refertilisatie


Refertilisatie is het ongedaan maken van een sterilisatie. Niet iedereen komt voor de operatie in aanmerking, dit is afhankelijk van je medische situatie. Ook is de behandeling niet altijd succesvol en is er geen garantie dat je weer kinderen kunt krijgen. Een refertilisatie kost vaak minimaal € 3500,-. Deze hersteloperatie wordt niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, maar een dekking vanuit het aanvullende pakket is wel mogelijk. Er zijn echter in de praktijk momenteel maar weinig verzekeraars die dit aanbieden en vaak moet je dan nog het duurste aanvullende pakket afsluiten.

Voorbeelden aanvullende pakketten


Je vindt hier een opsomming van een aantal aanvullende pakketten die een vergoeding voor sterilisatie aanbieden. Zo kun je een idee krijgen van de mogelijkheden.

Unive


Bij zorgverzekeraar Unive komen zowel mannen als vrouwen via een aantal aanvullende pakketten voor een vergoeding in aanmerking. Wel ontvangen mannen minder vergoeding. Deze pakketten bieden een dekking:
  • Aanvullend Best: vergoeding man: 100% tot max. € 800,- en vergoeding vrouw: 100% tot max. € 1.250,- .
  • Aanvullend Beter: vergoeding man: 100% tot max. € 800,- en vergoeding vrouw: 100% tot max. € 1.250,-.
  • Gezin Pakket: vergoeding man: 100% tot max. € 800,- en vergoeding vrouw: 100% tot max. € 1.250,-.

FBTO


Verzekeraar FBTO heeft een aanvullende module die een vergoeding biedt voor sterilisatie, namelijk:
  • Module Gezinsplanning: vergoeding 100% tot € 250,-.
 

Vergoedingen

Mis je informatie over een bepaalde veroeding? Laat het ons weten!

Copyright © 2007 - 2017 Aanvullendezorgverzekering.nl