Contact Over ons

Vergoeding bovenooglidcorrectie

Een bovenooglidcorrectie is een van de plastische ingrepen die in ons het land het meest wordt uitgevoerd. De operatie kan een keuze zijn vanwege cosmetische of medische redenen. Je bent hier niet altijd voor gedekt door de basis- en aanvullende zorgverzekering. Op deze pagina lees je meer informatie over wat de voorwaarden voor een vergoeding vanuit de zorgverzekering zijn.

Wat is een bovenooglidcorrectie


De operatie is een plastisch chirurgische ingreep die uitgevoerd wordt wanneer er een huidoverschot op het bovenste ooglid bevindt. Dit is vaak het gevolg van ouderdom, maar kan ook een aangeboren afwijking zijn. Veel mensen vinden een hangend ooglid niet mooi, maar een huidoverschot kan ook tot lichamelijke klachten leiden. Zo kunnen de ogen zwaar aanvoelen, kunnen er hoofdpijnklachten ontstaan en kan het zicht beperkt worden. Een bovenooglidcorrectie kan deze problemen oplossen.

De operatie


Een ooglidcorrectie kun je laten uitvoeren bij een kliniek voor plastische chirurgie. De operatie duurt zo`n 30 – 60 minuten. Met behulp van een elektrisch mesje wordt er overtollig huid en vet verwijderd. Dit wordt zo gedaan dat het litteken in de plooi van het ooglid komt te liggen en je er weinig van ziet. Meestal wordt er plaatselijke verdoving gebruikt. Je kunt dan een uurtje na de operatie weer naar huis om verder te herstellen. Na ongeveer een week moet je terugkeren naar de kliniek om de hechtingen te laten verwijderen.

Vergoeding door basisverzekering


De prijs van de operatie verschilt per kliniek. Gemiddeld kost een bovenooglidcorrectie € 1.300,- inclusief nazorg en verdoving. Hiervoor krijg je slechts in een aantal zeer specifieke situaties een vergoeding vanuit de basisverzekering. Het gaat dan om gevallen waarin het huidoverschot een aangeboren, chronische aandoening is en veel last veroorzaakt. In 2017 is de vergoeding voor medisch noodzakelijke bovenooglidcorrecties aan het basispakket toegevoegd.

Vergoeding door aanvullende verzekering


Er zijn een aantal aanvullende pakketten waarmee je een vergoeding kunt krijgen voor een bovenooglidcorrectie. Je moet dan echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen, deze zijn over het algemeen:
 • De operatie wordt bijna alleen vergoed wanneer er een verwijsbrief van de huisarts is. Er wordt dan gesproken over een ooglidcorrectie met medische indicatie.
 • Sommige verzekeraars stellen de voorwaarde dat de huid een bepaald aantal millimeter over de wimpers valt.
 • Cosmetische ooglidcorrecties worden eigenlijk nooit vergoed.

Wat precies de voorwaarden zijn is bij iedere verzekeraar anders, let hier daarom goed op. De voorwaarden van je huidige aanvullende pakket kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

De diagnose


Wanneer je lichamelijk last hebt van een hangend ooglid is het dus verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze zal vervolgens vaststellen of het medisch noodzakelijk is om een bovenooglidcorrectie te krijgen. Wanneer dat het geval is zal de huisarts de behandeling kunnen onderbouwen bij de zorgverzekeraar. Een diagnose bij de huisarts wordt volledig vergoed door het basispakket van de zorgverzekering.

Kijk hier voor een compleet overzicht van alle klinieken waar je ooglidcorrectie kan laten doen.

Voorbeelden aanvullende pakketten


Er zijn veel aanvullende pakketten op de markt die ook allemaal andere vergoedingen bieden. Hieronder vind je een selectie van aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden voor bovenooglidcorrectie. Dit geeft je een inzicht in de mogelijkheden.

CZ


Verzekeraar CZ heeft 7 verschillende aanvullende pakketten. Alle pakketten met uitzondering van het start- en jongerenpakket bieden een vergoeding voor bovenooglidcorrectie. De goedkoopste optie is om CZ Basis (vanaf € 7,75 p.m.) af te sluiten. De dekking en voorwaarden zijn bij alle pakketten hetzelfde:
 • 100% vergoeding
 • Minimaal 50% pupil bedekt
 • Vooraf toestemming noodzakelijk

FBTO


Verzekeraar FBTO werkt met losse modules die je aan- en uit kunt zetten. De bovenooglidcorrectie valt onder de module Gezichtszorg en Orthodontie. Voor deze module betaal je vanaf € 21,99 per maand (€12,75 voor jongeren tot 23 jaar). De dekking en voorwaarden zijn:
 • 100% vergoeding
 • Toestemming verzekeraar verplicht
 • Wachttijd van 24 maanden

Zilveren Kruis


Verzekeraar Zilveren Kruis heeft 4 aanvullende pakketten, die variëren van 1 ster tot 4 sterren. Aanvullend 2 sterren en 3 sterren bieden een korting op ooglidcorrecties. Het uitgebreide pakket Aanvullend 4 sterren biedt een vergoeding voor een cosmetische bovenooglidcorrectie. De vergoeding is:
 • Maximaal € 250,- per 3 jaar
 • Alleen bij medische indicatie

Vergoedingen

Mis je informatie over een bepaalde veroeding? Laat het ons weten!

Copyright © 2007 - 2017 Aanvullendezorgverzekering.nl