print

Veranderingen in de zorg 2018

De basis- en aanvullende zorgverzekeringen veranderen jaarlijks: naast de premie verandert de samenstelling en dekking van de betreffende pakketten of modulen bij een groot aantal zorgverzekeraars. In tegenstelling tot de basisverzekering, waarvan de inhoud jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld, zijn zorgverzekeraars vrij zelf de inhoud en dekking van de aanvullende zorgverzekeringen te bepalen. Wat gaat er allemaal veranderen in de basiszorgverzekering in 2018?

Alle veranderingen in het kort

  • De zorgpremies stijgen met gemiddeld €25,80 per maand;
  • Het eigen risico blijft gelijk met €385,-;
  • De zorgtoeslag stijgt met €6,- per maand;
  • Het basispakket wordt met diverse vormen van zorg uitgebreid.

Veranderingen in de basiszorgverzekering

De inhoud van de basiszorgverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde: dat betekent dat bij elke verzekeraar terecht kan voor verschillende vormen van basiszorg, zoals de huisarts, ziekenhuisbehandelingen en –verblijf of ziekenvervoer. Wel bestaat er verschil in soorten polissen en de keuzevrijheid uit zorgverleners. Er komen verschillende dekkingen bij in het basispakket van de zorgverzekering in 2018, het betreft:

  • Nieuwe medicijnen voor onder meer ter behandeling van darmverstopping, borstkanker of hepatitis C;
  • Patiënten met artrose aan knie- of heupgewricht krijgen 12 fysio- en oefentherapiebehandelingen vergoed;
  • Verzorging en ondersteuning voor minderjarigen in het dagelijkse leven (hulp bij het nemen van medicijnen en wassen, in samenhang met medische zorg);
  • Oncologie patiënten onder behandeling van immuuntherapie krijgen zittend ziekenvervoer vergoed.

Stijging zorgpremies in 2018

Ieder jaar maken zorgverzekeraars uiterlijk 12 november de premies voor het komende jaar bekend. In 2018 zullen de zorgpremies met gemiddeld €2,15 per maand, oftewel €25,80 per jaar stijgen. In eerste instantie leek het erop dat de premies forser zouden gaan stijgen: met ruim €6,- per maand! Om de premie ook dit jaar betaalbaar te houden hebben de Nederlandse zorgverzekeraars besloten extra reserves in te zetten om de premies te drukken.

Eigen risico 2018 blijft gelijk

Iedere Nederlander met een verplichte basiszorgverzekering komt in aanraking met het eigen risico, een deel van de zorgkosten uit de basisverzekering die eenmalig voor eigen rekening komen. Het verplicht eigen risico is in 2018, net als in 2017, vastgesteld op €385,-. Je kan dit verplicht eigen risico verhogen met maximaal €500,- tot €885,-. Dit wordt het vrijwillig eigen risico genoemd: door voor het maximale vrijwillig eigen risico te kiezen kan je gemiddeld ruim €20,- per maand op de premie besparen.

Zorgtoeslag stijgt in 2018

De zorgtoeslag is door de Nederlandse overheid in het leven geroepen om de lage inkomensgroepen tegemoet te komen in de betaling van de premie van de zorgverzekering. In 2018 stijgt deze toeslag mee met de premie: je kan maximaal €6,- extra per maand ontvangen. Dat betekent dat je in 2018 als alleenstaande zonder toeslagpartner maximaal €94,- per maand zorgtoeslag kan ontvangen.

Deze pagina is geupdate op: 07-02-2020